Przejdź do głównej treści
Producent: I.G Młyn Dobra Ireneusz Grela (przejdź do strony: https://www.facebook.com/profile.php?id=100086558913688)

Mąki z Młyna Dobra

Młyn Dobra, zlokalizowany w miejscowości Dobra, w gminie Dobroszyce, jest symbolem lokalnej tradycji młynarskiej, której historia sięga aż XII wieku. Pierwszy młyn wodny na tych terenach powstał w 1149 roku, kiedy rycerz Pakosław z rodu Awdańców uzyskał zgodę na złożenie kamieni młyńskich od rajców wrocławskich. Dziś, jedyny działający tu Młyn Dobra, należący i zarządzany przez zawodowego nadmłynarza, Pana Ireneusza Grelę, kontynuuje te wiekowe tradycje, oferując produkty o najwyższej jakości, wytwarzane zgodnie z rzemieślniczymi metodami przetwórstwa zbożowego.

Kontakt ze sprzedawcą

Dobra 5a
56-410 Dobroszyce

FB: Młyn Dobra
e-mail: irekgrela@interia.pl
tel: 503 027 514

 

Przejdź do pełnego opisu

Opis

Młyn specjalizuje się m.in. z produkcji mąk pszennej typ „750”, „500”, żytniej typ „720” oraz orkiszowej typ „500” i „850”. Surowce do produkcji pochodzą głównie od lokalnych rolników z okolic Dobroszyc oraz ekologicznych gospodarstw z Sosnówki i Boguszyc, co podkreśla lokalny charakter wyrobów.

Mąki z Młyna Dobra są unikalne – wytwarzane tradycyjnymi metodami przy użyciu zabytkowych maszyn z lat 20. XX wieku, delikatne, aromatyczne, „dojrzewające” w drewnianych komorach, by nabrać pełni smaku. Produkty te są ręcznie pakowane, a opakowania szyte specjalnymi nićmi, co podkreśla dbałość o detale i bezpieczeństwo.

Produkty z Młyna Dobra cieszą się rosnącym uznaniem wśród konsumentów. Można je nabyć bezpośrednio w młynie, na lokalnych targach, w wybranych sklepach oraz w gastronomii.